In memoriam: Berry van Oort

In memoriam: Berry van Oort

 

Berry van Oort

Op 21 februari 2024 overleed onze oud-dirigent en erelid Berry van Oort. Wij wensen Francine, Bart en kleinkinderen veel sterkte toe met dit verlies.

Op 1 oktober 1970 volgde Berry Jan Flipse op als dirigent van onze harmonie. Hij was toen net 23 jaar en had in dat jaar op het WMC in Kerkrade de zilveren dirigeerstok gewonnen.

Met Berry werden vele concerten en concoursen gehouden. Het orkest groeide naar ongekende hoogte en genoot nationale en in 1983 zelfs internationale faam.

De repetities werden met strakke hand geleid. Soms tot wanhoop van de muzikanten als een passage weer voor de zoveelste keer opnieuw gespeeld moest worden omdat het niet gelijk genoeg was of niet stemde. Je kon soms de spanning voor een concours uit zijn gedrag opmaken. Dan kon hij halverwege de repetitie zijn tas inpakken en naar huis gaan met de mededeling dat het zo geen zin had als we niet deden wat hij aangaf en thuis niet studeerden. Iedereen schrok dan natuurlijk en dan werd er door de week weer flink thuis geoefend. De week erop verscheen hij dan weer met een uitgestreken gezicht op de bok.

Na een concours was het traditie om met zijn allen bij Berry thuis op bezoek te gaan en de jury-rapporten nog eens uitgebreid te evalueren. Uiteraard wist Berry zelf wel welke onderdelen in het rapport klopten.

Berry was wel in voor muzikale mopjes maar het moest wel passen in de sfeer waarin ze gespeeld werden. De jaarlijkse carnavalsconcerten met de Frotters in zaal L’Union Fraternelle leven nog in de herinnering van de oudere leden. Berry was geen liefhebber van promsconcerten. Je merkte dat aan zijn gebrek aan bevlogenheid. De bevlogenheid die hij wel uitstraalde voor concoursen en grote concerten met grote werken en niet van die “muzikale mopkes” in een promsconcert.

In september 2003 droeg Berry het dirigeerstokje over aan Raf de Keninck

In de daarop volgende jaren was Berry een trouw fan en bezoeker van onze concerten en bijeenkomsten. Zijn commentaar was altijd positief kritisch maar niet kritiekloos.

Ook de derde helft van de repetitie was voor Berry belangrijk. Berry was een echte verenigingsmens. Discussies over de prestaties van vv. Gemert en UNA werden niet uit de weg gegaan. Hij moest dan nog laat in de avond terug naar Gemert. Van zijn betrokkenheid bij het akoestisch inrichten van de Schalm hebben we nu nog steeds profijt.

Hieronder een selectie uit de hoogtepunten en concoursen die we onder leiding van Berry hebben meegemaakt.

Overzicht:

1972:    Loon op Zand

1977:    Loon op Zand

1980:    Venlo

1983:    1e prijs Internationale concertwedstrijd te Mechelen

1984:    Opname Elpee Concertwerken voor harmonieorkest

1985:    Venlo

1988:    Requiem van A.L. Webber in Catharinakerk te Eindhoven
Requiem bewerkt voor harmonieorkest door Berry

1989:    Enschede

1991:    Sprookjesconcert

1993:    Adriaan te Riethoven 1e prijs

1994:    Concours Schalm hoogste aantal punten van dat jaar van alle concoursen

1995:    Concert Nationale Dodenherdenking, Zilveren jubileum Berry.

1999:    Venlo

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd