Jacques Claessens

Sinds 2017 is Jacques dirigent bij l’Union fraternelle en brengt hij zijn enorme muzikale ervaring in. Aangenomen om de harmonie in ieder geval naar het concours van 2018 te leiden, bleek de samenwerking al gauw het voortzetten waard. Behalve plezierig was de samenwerking effectief, hetgeen resulteerde in 88,6 punten op het concours.

 

Afkomstig uit een nest van trombonisten koos Jacques een loopbaan in de muziek, maar dan op saxofoon en als dirigent. In 1981 studeerde hij af aan het conservatorium van Maastricht als uitvoerend musicus saxofoon. Aansluitend behaalde hij in 1982 het diploma HaFa-directie bij Piet Stalmeier. Van 1986 tot 1988 studeerde hij aan het Conservatorium te Enschede en behaalde hij  het diploma U.M. HaFa-directie. Tijdens en na zijn studie was hij docent voor saxofoon aan de muziekscholen te Heerlen, Venray en Dordrecht. Verder was hij lid van het dansorkest van Willy Schobben en het Maastrichts saxofoonkwartet.

Naast zijn studie was hij van 1982 tot 2006 als alt- en sopraansaxofonist verbonden aan de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Als saxofoonsolist verzorgde hij met de Marinierskapel, het Groot Harmonieorkest ven de Belgische Gidsen, het Euregio-harmonieorkest en andere bekende harmonieorkesten optredens in binnen- en buitenland.

Van 1998 tot 2012 was hij directeur van de muziekschool te Kinrooi (België).

 

Zijn vrouw Els is ook muzikante, voormalig trompettiste, tijdelijk fagottiste, nu speelt ze weer trompet en ook hun kinderen spelen blaasinstrumenten. Jacques heeft 8 kleinkinderen. Behalve als familieman of musicus kun je hem ook sportief aantreffen: hardlopend, als training of bij evenementen.

Jacques is als dirigent ook werkzaam bij Harmonie ”St.Agnes” Bunde (sinds 12 november 1979), Harmonie Sempre Avanti Tegelen (sinds 2000), de Koninklijke Oude Harmonie van Eijsden (sinds 2010) en sinds januari 2019 bij Muziekvereniging Voerendaal.. Daarnaast is hij geregeld actief als gastdirigent of repetitor bij andere orkesten, examinator en jurylid.

Jacques Claessens

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd